Hoer
Pssst…neuken?
Jij bent nog lekker strak
Wil je mijn lul zien?
Dit soort opmerkingen heeft ruim 80 procent van de meisjes en vrouwen in Nederland tussen de 12 en 25 jaar in het afgelopen jaar op straat aan moeten horen. Wereldwijd heeft een derde van alle vrouwen te maken gehad met seksueel en/of fysiek geweld. Van de meisjes en vrouwen die op de vlucht zijn, krijgt 20 procent te maken met aanranding of verkrachting. Wereldwijd zijn 120 miljoen meisjes verkracht of op een andere manier seksueel misbruikt.
Cijfers waar je verdrietig, boos en stil van wordt. Maar we blijven niet stil zitten. Wereldwijd is seksueel geweld een structureel probleem. De gevolgen zijn verwoestend. Seksueel geweld kent geen grenzen en is onacceptabel. Dit moet stoppen!
Bronnen: Plan International, WHO, UNHCR en Unicef.
Dit doet Plan International
Bescherming van meisjes en vrouwen staat in alle programma’s van Plan International voorop. Daarnaast hebben we vele specifieke projecten die gericht zijn op het veiliger maken van de omgeving voor meisjes. Zo wordt er in het Safer Cities-project gepraat met mannen en jongens over de gevolgen van hun gedrag richting meisjes en hoe ze dit kunnen veranderen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buschauffeurs. Juliet uit Uganda legt uit: “Eerder scholden ze ons nog uit, maar nu komen ze voor ons op en zien ze het als hun verantwoordelijkheid om meisjes en vrouwen veilig thuis te brengen.” Lees hier het hele verhaal van Juliet
Juliet (21) uit Kampala, Uganda neemt deel aan het Safer Cities programma. "Samen zoeken we naar oplossingen om seksuele intimidatie te voorkomen.” |
Kom in actie! Loop op 20 april 2024 mee met Plan International tijdens de tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Het geld dat met dit evenement wordt opgehaald zal in de programmalanden van Plan International worden besteed aan projecten gericht op het tegengaan van seksueel geweld en de bescherming van meisjes en jonge vrouwen.