Hoe strijdt Plan International tegen seksueel geweld?

Bij alle projecten en programma’s van Plan International staat de bescherming van meisjes en vrouwen voorop. We zetten ons op verschillende manieren in om meisjes te beschermen tegen (seksueel) geweld:

 

  • Door gevaarlijke plekken in wijken te indentificeren en deze veiliger te maken;
  • Door het gedrag en de houding van jongens te veranderen: het is belangrijk hen te leren respectvol met meisjes om te gaan.
  • Door het geven van trainingen aan ouders en docenten over gedragsverandering, preventiemaatregelen en hoe om te gaan met meldingen. 
  • Door psychosociale hulpverlening en gezondheidszorg te bieden;
  • Door vluchtelingenkampen samen met de bewoners een veiligere plek te maken.
  • Door het verlenen van juridische en financiële steun en werken aan het versterken van het rechtssysteem;
  • Door het geven van voorlichting aan meisjes over hun rechten en wat zij kunnen doen als zich een gewelddadige situatie voordoet;
  • Door het geven van lessen in zelfverdediging.  

Het zijn niet zomaar ommetjes die de meisjes uit het Safer Cities project in Khairallah (Egypte) regelmatig maken. Tijdens de wandelingen identificeren ze gevaarlijke plekken in de sloppenwijk en verzinnen ze manieren om deze plaatsen veiliger te maken. En dat heeft al heel wat opgeleverd. “Het lokale bestuur heeft ervoor gezorgd dat er nu een politieagent voor de schoolhekken staat om ons te beschermen tegen intimidatie”, vertelt Yara, een van de meiden die deelneemt aan het project. “Zo komen we buiten en kunnen we bewegen, iets wat we niet in ons eentje zouden kunnen doen. De wandelingen maken ons zelfverzekerder”. Lees hier de vijf manieren waarop deze meiden strijden tegen seksueel geweld in Egypte.

We werken samen met collega’s die uit het land komen en de nuances van de gemeenschap aanvoelen. Met dit partnerschap kunnen we de context beter begrijpen en de kernoorzaken aanpakken. Zij brengen belangrijke spelers bij elkaar om te overleggen hoe de nationale lobby voor gendergelijkheid aangepakt kan worden.

Delen