Seksueel geweld

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld.

En dit wordt alleen maar erger. Als gevolg van de coronapandemie, oorlogen en natuurrampen neemt het risico op seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen toe.

Met de Nacht Tegen Seksueel Geweld vraagt Plan International aandacht voor dit enorme probleem. Tijdens de nachtelijke wandeling door Rotterdam zal je ervaren hoe gevaarlijk het ‘s nachts op straat is voor vrouwen en meisjes. Met het door jou opgehaalde sponsorgeld kunnen we in de ruim 50 landen waar Plan International werkzaam is situaties voor meisjes en vrouwen veiliger maken. In vluchtelingenkampen bijvoorbeeld, maar ook gewoon op straat. Dat doen we onder andere door training te geven aan mannen en jongens om hun gedrag te veranderen en door meisjes weerbaarder te maken. Zo geven we bijvoorbeeld sport- en toneellessen aan jongens waarin zij leren meisjes te respecteren.

 

Kom in actie voor meisjes zoals Sharon. Sharon (19) woont in Kampala, Uganda. Dat meisjes in deze stad het grootste risico lopen om ontvoerd of vermoord te worden, is voor Sharon geen verrassing. “Ik houd er rekening mee dat ik op een dag misschien het slachtoffer word.”

lees hier het hele verhaal van Sharon.We geven lessen in zelfverdediging, zodat meisjes zichzelf kunnen beschermen tegen seksueel geweld. Door de training zijn ook ouders meer gerustgesteld en mogen meisjes naar school blijven gaan.

In vluchtelingenkampen werken we samen met de bewoners om de kampen veiliger te maken voor meisjes en vrouwen. Ook bieden we praktische hulpmiddelen, zoals dignity kits waar onder andere een fluitje en een lampje inzitten.

Wil jij meestrijden tegen seksueel geweld? Vraag je vrienden, vriendinnen, familieleden, collega’s, sportmaatjes – of kom heel stoer alleen – en schrijf je in.

We beloven je een nacht om nooit te vergeten.

 

onze aanpak oorzaak en gevolg facts & figures

 

Delen