Verhalen van over de hele wereld


Van Egypte tot Brazilië en van Cambodja tot Spanje: overal ter wereld komt straatintimidatie en geweld tegen vrouwen voor. Plan International werkt aan een veiligere wereld voor meisjes en jonge vrouwen, bijvoorbeeld met het Safer Cities for Girls-programma. Dat is heel hard nodig, want de verhalen van meisjes en jonge vrouwen die intimidatie en seksueel geweld meemaken zijn schrijnend.

 

 

"Ik werd verkracht door twee mannen” – Catharine* uit Uganda

Negentig procent van de bewoners van de Ugandese hoofdstad Kampala noemt ontvoering en verkrachting een ‘extreem groot risico’ voor meisjes en jonge vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van Plan International. Vooral in de buitenwijken is het voor meisjes gevaarlijk om alleen over straat te gaan. Maar vaak hebben ze geen keus, omdat ze moeten werken of naar school moeten lopen.

De zestienjarige Catharine woont met haar moeder in Kampala. Ze kunnen amper rondkomen en daarom begint Catharine met het verzamelen van plastic flessen die op straat liggen, om ze voor een klein bedrag in te leveren voor recycling. Op een dag versperren twee mannen haar de weg. Ze probeert nog weg te komen maar ze zijn te snel. “De twee mannen grepen en verkrachtten me. Ik raakte zwanger en kreeg een kind.”

Voor Catharine zijn de gevolgen verwoestend. Ze heeft geen inkomen meer nu ze voor haar baby moet zorgen, waardoor er zelfs geen geld is voor basisbehoeften. De mannen die haar verkracht hebben zijn ermee weggekomen, Catharine heeft nog altijd geen idee wie ze zijn.

 

 

“Ik probeer niet alleen op straat te zijn, vooral ’s nachts niet” – Andrea uit Spanje

In Madrid, de hoofdstad van Spanje, is seksuele intimidatie op straat een groot probleem. Meisjes en jonge vrouwen moeten zich aanpassen om niet lastig gevallen te worden. Ook de 25-jarige Andrea wringt zich in allerlei bochten: “Madrid is naar mijn mening een veilige stad, maar alleen omdat ik mezelf probeer te beschermen.” Dat doet ze door bijvoorbeeld niet alleen over straat te gaan ’s nachts.

Ze ziet het regelmatig gebeuren dat meisjes worden lastiggevallen: "Laatst zag ik een meisje in de metro dat erg overstuur was, omdat er een man veel te dicht naast haar stond. Ik liep naar haar toe en vroeg of alles in orde was. En onlangs moest een vriendin van mij vluchten voor een jongen die haar volgde. Ze voegde zich daarom bij een groep mensen die ze niet kende."

Voor Andrea is het glashelder, maar helaas komt straatintimidatie van vrouwen nog elke dag voor: “Seksisme is onacceptabel, iedereen is gelijk en vrouwen moeten net als mannen met respect behandeld worden.”

 

 

“Seksueel geweld heeft een levenslange impact” – Miranda uit Nederland

In Nederland ervaart meer dan 80 procent van de meisjes ongewenst seksueel gedrag op straat en in openbare ruimtes. Ook seksueel geweld komt helaas nog vaak voor in ons land. Miranda weet daar alles van, ze werd zelf slechtoffer van seksueel misbruik: “Seksueel geweld heeft een levenslange impact op iemand, helaas weet ik dat uit persoonlijke ervaring maar al te goed. Op jonge leeftijd ben ik slachtoffer geworden en dit laat tot op de dag van vandaag zijn sporen na.”

Miranda liep mee met de eerste editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld: "Voor mij was het letterlijk een stap zetten naar een nieuwe manier van leven. Een leven waarin ik mag voelen en grenzen mag aangeven. Een leven waarin angst en schaamte geen taboes meer zijn."

Meelopen met de Nacht Tegen Seksueel Geweld heeft Miranda geholpen om een drempel over te gaan en haar verhaal te delen: "Omdat ik met mijn verhaal over de Nacht Tegen Seksueel Geweld in de krant stond, ben ik nu in gesprek met de gemeente en organiseer ik lotgenotendagen. Dit is echt dankzij de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Zonder jullie stond ik hier niet."

 

* De naam is gefingeerd om de identiteit van het meisje te beschermen

Delen